Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Λέσβος- Μυτιλήνη



"Για να φτάσεις στο άκρο, πρέπει ν' αφήσεις πίσω την ακτή" είπε ανάμεσα στα άλλα ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην ομιλία του στο Δημότικο Θέατρο της Μυτιλήνης.
Αυτό είχαμε κάνει κι εμείς.. 600 Ανιχνευτές και οι Βαθμοφόροι τους από την Κρήτη ως την Κομοτηνή μαζευτήκαμε στο νησί της Σαπφούς για ένα τριήμερο διαφορετικό από τ' άλλα.
Ίσως η Λέσβος να ήταν το καταλληλότερο σημείο για αυτήν την συνάντηση.
Το νησί είναι το μεγαλύτερο σε έκταση του ΒΑ Αιγαίου και έχει πληθυσμό 100.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 35.000 κατοικούν στην πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη. Η Μυτιλήνη βρίσκεται στα ΝΑ του νησιού και αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι αυτού. Η περιοχή είναι κλαταπράσινη και κυκλώνεται από επτά λόφους, με το Βυζαντινό κάστρο να δεσπόζει στο βόρειο μέρος της πόλης.
Στα Δυτικά βρίσκεται το Σίγρι με το απολιθωμένο δάσος, το οποίο είναι το μοναδικό στον κόσμο με τόσους πολλούς όρθιους απολιθωμένους κορμούς, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει περισσότερα εκθέματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται εκεί.
Οι κάτοικοι του νησιού είναι ήσυχοι, αρκετά φιλόξενοι και ασχολούνται με τη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό. Η Λέσβος είναι γνωστή για το καλό λάδι και τη μεγάλη ποικιλία σε ούζο, το οποίο, αν βρεθείτε εκεί, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Απ' την επίσκεψή μου στη Λέσβο δε θα ξεχάσω:
Το χαμόγελο και την περιέργεια των ντόπιων, οταν έβλεπαν τόσους πολλούς μαζεμένους νέους με στολές .
Την αλυσίδα που κάναμε στο λιμάνι και φτάσαμε απ' τη μία άκρη ως την άλλη, αγκαλιάζοντας έτσι το Αιγαίο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κέντρο Ενημέρωσης Απολιθωμένου Δάσους στη Μυτιλήνη.
Τη συναυλία που δόθηκε το τελευταίο βράδυ κάτω από το φωτισμένο κάστρο.
Τα σοκάκια της πόλης και τα παραδοσιακά αρχοντικά.
Τους ντόπιους Προσκόπους που έμειναν πίσω και έφτασαν ως την άκρη του λιμενοβραχίονα για να χαιρετήσουν το πλοίο που έφευγε και αμέσως μετά ένα ολόκληρο πλοίο να φωνάζει: "ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΟΕ ΟΕ ΟΕ"

3 σχόλια:

palalos είπε...

!!!ΩΡΑΙΟ ΝΗΣΙ!

kat. είπε...

τόσο καλό, ε;
δεν έχω πάει ποτέ..
για να το λες!!

angelos είπε...

dustuxws den eixa tin eukairia na ti gurisw oli.. apo to ligo pou eida katalava oti einai ena akoma apomakrusmeno men, grafiko kai omorfo nisi de.