Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Γαύδος





Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι στα νότια της Κρήτης, απέναντι από την Παλαιόχωρα. Έχει γίνει γνωστό ως το νησί της Καλυψώς, ενώ αποτελεί το νοτιότερο άκρο τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Κατοικείται μόνιμα από 50 άτομα με κύρια ασχολία την αλιεία, τη γεωργία,την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.
Τουριστικό κέντρο του νησιού αποτελεί το Σαρακήνικο με πανέμορφη παραλία , πολλές ταβέρνες και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και πολύ χώρο για camping στο οποίο οι τουρίστες του νησιού δίνουν προτεραιότητα. Δεύτερος σε προτίμηση έρχεται ο Αϊ Γιάννης, με μία μόνο ταβέρνα και χιλιάδες κατασκηνωτών κάθε καλοκαίρι που γεμίζουν κέθε σπιθαμή σκιάς. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί, στο οποίο λειτουργούν Δημοτικό Σχολείο και Αγροτικό Ιατρείο.
Στα δυτικά υπάρχει φάρος- σήμα κατατεθέν, που βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στα νότια του νησιού συναντάμε τον οικισμό Βατσιανά με το ακρωτήριο Τρυπητή που σηματοδοτεί το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.
Το νησί ηλεκτροδοτείται από γενήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Παλαιόχωρα, τη Χώρα Σφακίων, την Αγία Ρούμελη και τη Σούγια. Μία ημέρα είναι αρκετή για να το γυρίσετε είτε με ποδήλατο, είτε με τα πόδια.
Το αξιοπρόσεκτο σε αυτό το νησί είναι ότι ο κόσμος κάνει τις διακοπές του σε σκηνές η μία δίπλα στην άλλη, σε ένα πολύ οικογενειακό και παρείστικο κλίμα, με γυμνιστές και οικογενειάρχες ανάμεικτα και τις ταβέρνες να γίνονται μπαράκια κάθε βράδυ σε ένα new rock ρυθμό για όλες τις ηλικίες.

7 σχόλια:

laxanaki είπε...

Καλημέρα!!! Τέλεια η γαύδος!!! Να πάτε!!! Θα περάσετε καλά και θα κάνετε σίγουρα φίλους!!!

Ανώνυμος είπε...

re aggele mpravo!!mexeis entiposiasei!!!poli kalo to blog!!

angelos είπε...

re anwnume an egrafes k onoma tha sou elega k xilia euxaristw..
paei kapou to mualo mou, alla grafe gia kalo k gia kako.

Ανώνυμος είπε...

Πέρασε κι καπταν-Μήτσος απ' τη Γαύδο !

Μαριλένα είπε...

To Σαρακήνικο και καπου αλλου το έχω συναντήσει, αλλά αυτή τη στιγμή, αδυνατώ να θυμηθώ που ακριβώς.

Θαθελα καποια στιγμή, όταν μεγαλώσουν τα παιδιά να πάμε στη Γαύδο :)

Cinestef είπε...

Πο πο πο τι σόι Κρητικόε είμαι που δεν έχω πάει ποτέ στην Γαύδο;
Θα το βάλω στο πρόγραμμα να πάω μέσα στην χρόνια.
Πολύ όμορφο μπλογκ φίλε μου!

angelos είπε...

pwpwpw.. aparadektos.
na pas opwsdipote. twra den kserw me ton tourismo kata poso exei allaksei to nisi, alla eimai sigouros oti i empeiria tha sou meinei aksexasti.