Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Οθωνοί


Οι Οθωνοί είναι ένα από τα 3 νησιά του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων δυτικά της Κέρκυρας. Το Μαθράκι και η Ερείκουσα συμπληρώνουν την τριάδα. Οι Οθωνοί όμως κρατούν μια εξέχουσα θέση μεταξύ των τριών. Αποτελούν το δυτικότερο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας.
Στους Οθωνούς είχα βρεθεί το καλοκαίρι του 2002. Ένα αρκετά μικρό νησί κι όμως με τόσους πολλούς τουρίστες, κυρίως Ιταλούς (οι Έλληνες ακόμα αγνοούν την ύπαρξη οποιασδήποτε ξηράς στην περιοχή), λόγω της παρθένας φυσικής ομορφιάς του τόπου. Το λιμάνι, η Άμμος, στα νότια του νησιού, αποτελεί το κεφαλοχώρι ανάμεσα στους συνολικά 3 οικισμούς που ο πληθυσμός τους αγγίζει τους 100 κατοίκους. Οι παραλίες με τα καταπράσινα νερά αποτελούν μεγάλο θέλγητρο για τους επισκέπτες, βαθαίνουν όμως απότομα κάνοντας δύσκολη την κολύμβηση για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.
Στα νοτιοδυτικά του νησιού υπάρχει η σπηλιά της Καλυψώς με μήκος 100 μέτρα, στην οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία η Καλυψώ κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα. Η προσέγγιση γίνεται με βάρκα από την Άμμο.
Παλαιότερα, το νησί ονομαζόταν Φανός λόγω του Φάρου μεγάλης έντασης που βρίσκεται στο βορειοανατολικό ακρο αυτού. Μάλιστα, σε κάποιους διεθνείς χάρτες το νησί κρατά την ονομασία αυτή ακόμα και σήμερα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να δωθεί μεγαλύτερη σημασία στο ξαχασμένο αυτό νησί και να αξιοποιηθεί τουριστικά, χωρίς όμως να χάσει την παραδοσιακή του ομορφιά.

5 σχόλια:

DJDarkAngel είπε...

kamia photo dn exeis na doume tis omorfies tou nisiou??? :op

angelos είπε...

dustuxws tevo tis fwtografies den tis exw egw k xreiazetai polu psaksimo gia na tis vrw.. sto internet pantws uparxoun para polles..

Laplace είπε...

συγχαρητηρια για το νεο σου Blog φίλε

Ανώνυμος είπε...

na anafereis omws kai xari se poious vrethikes ekei...

angelos είπε...

nai re nikola, to xw anaferei se kapoio sxolio. ta perissotera ap auta ta meri ta exw episkeuthei me to 2o Sustima Proskopwn Agias Paraskeuis